Een helmpje op en gaan met die banaan. Als het aan burgemeester Van der Laan ligt, gaan de snorfietsers vanaf de zomer 2015 de rijbaan op. De meningen hierover zijn verdeeld.  De fietsers staan te juichen, terwijl de snorfietsers hun begrafenisverzekering erbij pakken.

 

De arme fietsers

Met 25 km/u – of meer als de snorfiets is opgevoerd – scheuren snorfietsers de fietsers voorbij. Dit zorgt voor nogal wat overlast. Jong en oud, alle fietsers lijken last te hebben. De fietsersbond komt voor hen op. Op hun website geven ze duidelijk aan waarom de snorfiets naar de rijbaan moet:

  1. Stank: het blijkt dat snorfietsen zoveel ultrafijnstof uitstoten dat ze de bestaande normen overschrijden. Dit is vooral schadelijk voor fietsers, maar ook voor voetgangers;
  2. Veiligheid van de fietser:  volgens de directeur, Hugo van der Steenhoven, krijgt de fietsersbond regelmatig meldingen van met name ouderen en ouders met kinderen dat zij niet meer durven te fietsen;
  3. Veiligheid van de snorfietser: ze denken niet alleen aan de fietsers, maar ook aan de bestuurders van de snorfietsen. “De verkeersveiligheid van de bestuurders van de snorscooters verbetert sterk (aldus de SWOV).” 

Foto 02-07-14 13 11 32

Nou ben ik al bijna vijf jaar de trotse eigenaresse van een snorfiets. Ik begon als bestuurder van een brommer en reed met 45 km/u tussen de auto’s. Op de rijbaan was ik een last. Al hield ik rechts aan, auto’s konden me vaak net niet inhalen op wegen waar we 50 km/u  mogen rijden.

Wat ook vervelend aan een bromfiets is, is dat je bij gebrek aan een extra helm geen passagier mee kan nemen. Toen ik er eindelijk één had, stuitte ik op het volgende probleem: als je de scooter geparkeerd hebt, kan je die tweede helm nergens kwijt. Wellicht een luxe probleem, maar wel de reden dat ik besloot mijn gele kenteken in te ruilen voor een blauwe.

False statements

Inmiddels scheur ik dus ook langs fietsers. En als het aan Van der Laan ligt moet ik zo snel mogelijk terug de rijbaan op. Ik ben het hier niet mee eens en kan met een simpele google search de standpunten van de Fietsersbond weerleggen:

  1. Stank: als blijkt dat de uitstoot van snorfietsen daadwerkelijk de normen overschrijdt, moet je ze niet verplaatsen naar de rijbaan, maar dan moeten ze aangepast worden. Misschien zelfs verboden;
  2.  Veiligheid van de fietser: hoewel er meer snorfietsen dan brommers zijn, raken brommers vaker betrokken bij verkeersongevallen met fietsers. Het verplaatsen van snorfietsen naar de autoweg kan dus zelfs leiden tot méér ongevallen;
  3. Veiligheid van de snorfietser: ik kon niet geloven dat er uit een onderzoek bleek dat het voor snorfietsers veiliger is op de rijbaan, dus heb ik het rapport van de SWOV zelf gelezen. Uit deze samenvatting blijkt dat het níet veiliger is, maar dat het aantal ongevallen zal terugnemen doordat snorfietsers een ander vervoersmiddel zullen kiezen.

Wie heeft last van wie?

Van ‘last voor de automobilisten’ naar ‘last voor de fietsers’. Het liefst heb ik een eigen pad waar ik geen last hoef te hebben ván de fietsers. Het verbaast mij dat snorfietsers in een verdoemhokje geplaatst worden, terwijl fietsers stelselmatig de verkeersregels overtreden.

Simpele handelingen zoals rechts aanhouden, richting aangeven of stoppen voor rood licht worden niet uitgevoerd. Laat staan de ‘moeilijkere’ zoals over de schouder kijken voordat je je verplaatst of voorrang verlenen als je een bijzondere manoeuvre uitvoert (lees: je fiets uit het fietsrek pakt).

Handhaving

Mijn voorstel is dan ook dat er strenger gecontroleerd wordt: op snorfietsers (vooral op snelheid) en op fietsers (vooral op stoppen voor rood licht en verlichting). Als iedereen zich aan de regels houdt, kunnen we namelijk zonder problemen (of met heel weinig problemen) naast bestaan.

Wil je vaker blogs van mij lezen? Teken dan deze petititie, want met m’n snorfiets de rijbaan op overleef ik niet.

 

Chanel Lodik

3 Comments

  1. rijkdenheld@gmail.com 31 juli 2014 at 11:07 - Reply

    Beste Chanel,

    De opkomst van de snorfiets is een verval voor de charme van de stad Amsterdam. De charme van deze stad is mensen zich voortbewegen op fietsen. Deze maken geen lawaai en zijn goed voor het Milieu. Als fietser irriteer ik me mateloos aan aan die toeterende snorfietsers die er langs moeten. Handhaven van de snelheid is geen oplossing want 25 km p/u is nog steeds een stuk sneller dan de gemiddelde fietsen die met 15 km per uur door de stad fietst. Ik begrijp deze discussie niet echt eigenlijk. Als je zo graag snel door de stad wilt reizen dan hebben we daar allemaal prachtige rijbanen voor. Neem een scooter met helm.

    Daarbij zal het afschaffen van de snorfiets mensen stimuleren weer te gaan fietsen. Dit is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Daarbij zal de charme van de stad weer terugkeren. Ik begrijp dat het voor jou verschrikkelijk is dat je straks een helm op moet en niet zomaar iemand achterop kan meenemen. Maar als je even verder kijkt dan je neus lang is moet je toch echt inzien dat het afschaffen van de snorfiets het beste is voor iedereen.

    Mvg,

    Rijk den Held

    • chanellodik 31 juli 2014 at 13:08 - Reply

      Het aantal ‘foutgeparkeerde’ fietsen vind ik pas een verval voor de stad Amsterdam. Op de weg moeten lopen met m’n kinderwagen, omdat fietsers hun fiets te en te pas op de standaard zetten waar het hun uitkomt, vind ik pas een verval voor de stad. Maar mijn bedoeling is niet om fietsers af te vallen.

      Als snorfietser erger ik me er juist aan dat ik moet toeteren, omdat fietsers nooit rechts aanhouden. Andere fietsers storen zich er niet aan, maar gaan (zonder over hun schouder te kijken) vaak de rijbaan over waardoor een auto plots moet afremmen.

      Mijn bedoeling is dat handhaving voor fietsers ook word ingesteld. Niet alleen op de snelheid van de snorfiets. En je vindt 10/u km verschil veel. Snorfiets op de rijbaan zorgt voor een verschil van 25 km/u. Dat is een anderhalve keer groter dan tussen fiets en snorfiets.

      Ik hoef niet gestimuleerd te worden om te fietsen. Ik doe 2 x in de week aan hardlopen en zwem één keer in de week. Als ik wilde fietsen, kocht ik een fiets. Ik heb er 12 gehad in mijn leven en die zijn tot in mijn trappenhal gestolen. Wederom een nieuwe kopen? Mij niet gezien.

      Ik woon in Nieuw-West en mijn ouders in Oost. Ik heb geen behoefte om dat enorme stuk te fietsen. Parkeerkosten zijn niet te doen, dus een auto wordt het ook niet.

      U zegt niks inhoudelijks over de rapportages waaruit blijkt dat het gevaarlijk is om de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen, maar dat verbaast me niks. U bent een echte fietser. De rest van het verkeer zal u een worst wezen.

  2. Scooterbelang (@Scooterbelang) 11 september 2014 at 19:44 - Reply

    Hallo Chanel, wat een helder geschreven stuk. Je hebt namelijk gelijk op basis van de gevonden argumenten en niet zoals sommige fietsfanaten op basis van pure emotie. Dat is zoals we weten erg gevaarlijk.
    Op dit moment ligt er in de 2e kamer een voorstel dat gebaseerd is op deze emotie. Wij, Scooterbelang, vinden dat er gespeeld wordt met levens van snor- en bromfietsers. Mensen die deze voorstellen bedacht hebben hebben blijkbaar nog nooit op een brom- of snorfiets gereden.
    Ook de politie is tegen deze voorstellen, maar zij kunnen/mogen dit niet uitdragen omdat politici verantwoordelijk zijn voor beleid en wetgeving.
    Deze regels zullen leiden tot meer verkeersslachtoffers in Nederland. Een afschuwelijk vooruitzicht!
    Dank je wel nogmaals, ik heb je blog doorgepost op onze pagina’s en zou je je a.j.b. willen aanmelden op http://www.scooterbelang.nl. We kunnen wel meer ambassadeurs met een goede pen gebruiken :).

Leave A Comment