Als je mij naast mijn Vespa scooter ziet staan in een joggingpak, dure gympen en een grote jas met bontkraag, denk je hoogstwaarschijnlijk niet: nou, dat is vast een vrouw die inhoudelijke artikelen schrijft over marketing, sales en media, als zzp’er workshops geeft en bij de marktleider van factuurverwerking in de zorg en het onderwijs werkt. Toch is dat wel zo. Binnen een fractie van een seconde beoordelen wij mensen op basis van hun uiterlijk. Vaak genoeg kloppen die oordelen niet, maar wij kunnen er niet mee stoppen. Of toch wel? 

Ik vroeg het imago-deskundige Zabeth van Veen. Niet omdat zij weet hoe wij stoppen met vooroordelen – want dat schijnt niet te kunnen – maar om te kijken hoe we die vooroordelen in ons voordeel laten werken.

“Dat wij mensen beoordelen op ‘t uiterlijk kan te maken hebben met de manier waarop wij zijn opgevoed, maar heeft altijd te maken met ons limbisch systeem. Dat systeem in onze hersenen is er om ons te beschermen, zonder dat wij daar bewust van zijn.”

Stel je voor dat je voor het eerst iemand met een paarse huidskleur ziet. Het lichaam vraagt zich dan af: wat betekent die huidskleur? Is het besmettelijk? Gaat hij straks ontploffen? Je hebt natuurlijk dan ook de ratio, waarmee je beredeneert dat dat niet zo is, maar je lichaam staat dan op een ander standje en het gevoel blijft.

De meest voorkomende vooroordelen

Het meest opvallende aan ons is natuurlijk onze huidskleur. Die kunnen, willen en gaan wij niet veranderen. Dus op die vooroordelen ga ik niet in. Tegelijkertijd met de huidskleur, zien wie iemand’s gezicht. “De gelaatstrekken en mimiek hebben ook invloed op wat we van iemand vinden. Liggen je ogen dieper in de kas en heb je een rechte mond, dan oog je nors. Als je daarentegen met een brede lach komt binnenwandelen, oog je automatisch aardig. En je mag van geluk spreken als je  grote ogen en volle lippen van jezelf hebt. Dan vindt men het makkelijker om op je af te stappen, dan ziet men je namelijk eerder als toegankelijk.”

Als je dan net binnen bent komen wandelen en goedemiddag zegt, is jouw accent te horen. “Daar valt ook het nodige over te zeggen. Mensen uit Groningen klinken botter en Limburgers klinken dommer.” Het mag vanzelfsprekend zijn dat dit de visie is van mensen buiten die provincie.

Ook lichaamsversiering zorgt voor scheve blikken, bij bepaalde beroepen. “Terwijl inmiddels ongeveer 1 op de 7 mensen een tattoo heeft, vinden velen toch nog dat mensen met tatoeages tot de onderkant van de samenleving behoren. Wel wordt het wel steeds meer geaccepteerd.” Saillant detail hierbij is dat mannen denken dat een vrouw met een tattoo makkelijker te verleiden is.

Genoeg over de zaken die in je nadeel werken. Waar het om draait, is de vooroordelen die in je voordeel werken.

Mensen met een bril zijn slimmer

Jouw uiterlijk is van belang voor je positie op de arbeidsmarkt. Bij een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Kies een outfit waar je je prettig in voelt en pas een aantal zaken aan die in je voordeel werken. “Draag een bril. Dan denkt men dat je meer analytisch vermogen hebt. Dat is 10% bij een hoornen bril en 20% bij een metalen bril. Zorg voor contrast in je kleding. Voor de mannen kan dit een donkerblauw pak met een wit hemd zijn en een rode stropdas om leiderschap uit te stralen. Vrouwen kunnen in datzelfde pak en de rode stropdas wellicht vervangen met een rode accessoire.” 

Loop met een lach en een rechte rug naar binnen. Geef een stevige hand, die niet warm of vochtig is. Klinkt dat als een open deur? Toch staan heel veel mensen er niet bij stil.

Voor het gemak gaan we ervan uit dat je de baan krijgt. Je bent wie je bent, maar wilt ook dat je collega’s je zo zien. Ben je de aardige collega? Zorg er dan voor dat je hals zichtbaar is. Dat betekent in het geval van de heren geen stropdas, maar een hemd waarvan je de bovenste knopen openlaat. Als je blauwe of grijze ogen hebt, kan je een hemd dragen in de kleur van je ogen om nog aardiger gevonden te worden. Voor de dames is het wijselijk om zorgvuldig om te gaan met de open hals. Zorg dat jouw open hals niet een tentoongesteld decolletĂ© wordt. Daar maak je in de meeste gevallen geen vrienden mee.

Ben je zoals ik en val je liever niet op, dan moet je vooral nude kleuren dragen.

Voor de scherpe lezers die nu zoiets hebben van: ja, maar iedereen kan deze trucjes toch lezen? Ook degene die je sollicitatiegesprek afneemt. Dat klopt, maar zelfs als je bewust bent van de invloed die deze zaken hebben op de manier waarop je iemand beoordeelt, blijft het werken. Dat komt omdat het juist onbewust processen zijn.

Je uiterlijk bepaalt wie je bent

Ik heb het geluk dat ik van verschillende kledingstijlen houd. Dat maakt het makkelijk om mijn kleding af te stemmen op verschillende situaties. Die prachtige joggingpak zou ik niet aantrekken naar een sollicitatiegesprek, maar het is wel een outfit die ik kan dragen als ik voorlichting moet geven aan een specifieke groep jongeren. Daar zou ik met mijn donkerblauwe pak namelijk afstand creëeren.

Voor de mensen die wel moeite hebben met “een apenpakkie” is het onderzoek ‘Enclothed Cognition’ interessant. Het blijkt dat onze outfit effect heeft op de manier waarop we onszelf zien. In het onderzoek kregen twee groepen dezelfde doktersjas aan. Aan de ene groep werd verteld dat het een doktersjas was. De andere groep dacht een schildersjas aan te hebben. Daarna kregen ze opdrachten om uit te voeren. Wat bleek: de doktoren voerden de taken met veel meer focus uit.

De conclusie: als we ons in ons uiterlijk voelen als iemand die slim is en aanzien heeft, gaan we daadwerkelijk ook beter presteren.

Als je hier hulp bij nodig hebt, neem dan contact met me op. Dan gaan we werken aan jouw personal brand.

 

5 Comments

  1. Romee 17 maart 2017 at 10:23 - Reply

    Interessant artikel! Die had ik inderdaad niet verwacht achter die foto. Tja, vooroordelen dus…

  2. Miranda de Jong 17 maart 2017 at 10:26 - Reply

    (voor)oordelen zijn er altijd wel, helaas. Best jammer eigenlijk.

  3. Sarina 17 maart 2017 at 11:09 - Reply

    Wel typisch dat dingen zoals kleding zo’n enorme invloed kunnen hebben op onszelf en anderen. Ik vind het wel typisch dat vrouwen met tatoeages als makkelijker bereikbaar gezien worden. Zelf ken ik vrouwen die badass en totaal niet makkelijk zijn voor mannen mĂ©t tatoeages. Ligt alsnog aan de persoon denk ik dan.

  4. Tessa | Daily Inception 19 maart 2017 at 13:17 - Reply

    Vooroordelen zullen helaas nooit compleet verdwijnen. Enkel de manier hoe je met het vooroordeel omgaat.

  5. Serafina 19 maart 2017 at 13:41 - Reply

    Vooroordelen zijn rug soms helaas. Leuke Blog.. Xxx

Leave A Comment